Το χωριό Τεμένια αποτελεί έναν κρυμμένο θησαυρό στα ορεινά των Χανίων, με την αρχιτεκτονική του ομορφιά, την ιστορία του και την εκπληκτική φύση που το περιβάλλει να το καθιστούν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση και απόδραση από την καθημερινή ζωή.

Το χωριό Τεμένια

Το χωριό Τεμένια

Σε απόσταση 62 χιλιομέτρων από την όμορφη πόλη των Χανίων, βρίσκεται το χωριό Τεμένια, ένα από τα πιο γραφικά και ορεινά χωριά του νομού. Το χωριό αυτό κυμαίνεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 700 έως 1100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέροντας εκπληκτική θέα στη γύρω φύση και το τοπίο. Το χωριό Τεμένια ανήκε παλαιότερα στην κοινότητα των Τεμενίων και διακρινόταν για την ομορφιά του και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική. Σήμερα, ανήκει στον δήμο Καντάνου – Σελίνου και φιλοξενεί περίπου 40 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ζουν εναρμονισμένα με τη φύση και την παράδοση της περιοχής.

Ιστορικές Τοποθεσίες

Ιστορικές Τοποθεσίες

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι τα ερείπια της Μινωικής πόλης Υρτακίνας, η οποία ήταν χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρα. Αυτή η αρχαιολογική θέση μας ρίχνει μια ματιά στην αρχαία ιστορία της περιοχής και την παρουσία των Μινωικών πολιτισμών σε αυτό τον τόπο. Επίσης, στο χωριό Τεμένια, θα βρείτε την Βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, που χρονολογείται στον 14ο αιώνα. Η εκκλησία αυτή εντυπωσιάζει με την υπέροχη αρχιτεκτονική της και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που διακοσμούν το εσωτερικό της.

Ιαματική Πηγή

Ιαματική Πηγή

Το χωριό Τεμένια διαθέτει την μοναδική αναγωρισμένη ιαματική πηγή στην Κρήτη σύμφώνα με την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού 2053/2021. Το χωριό Τεμένια αποτελεί έναν κρυμμένο θησαυρό στα ορεινά των Χανίων, με την αρχιτεκτονική του ομορφιά, την ιστορία του και την εκπληκτική φύση που το περιβάλλει να το καθιστούν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την απόλυτη χαλάρωση και απόδραση από την καθημερινή ζωή.

Ακολουθήστε μας